Picture
Märkligt hur svensk man blir när man bor utomlands. Jag bodde i Skottland i nära trettio år och kände mer och mer hur jag reagerade med längtan när jag tänkte på mitt hemland.

Som översättare tyckte jag det var en utmärkt idé att bosätta sig i ett land där människor pratade språket jag översatte. Det visade sig vara mycket gynnsamt på många sätt.

Många företag behövde en expert på språk. Och jag älskar natur och älskade Skottlands överväldigande landskap. Jag träffade också en underbar kvinna. Vi gifte oss. Vi åkte ofta på resor till olika regnskogar. Min fru arbetar nämligen som specialist på regnskogens system.

Ja, allt var bra tills denna enorma hemlängtan smög fram. En vacker dag fanns den bara där, stor och svår att bortse från. Jag såg framför mig min hemstad allt oftare. Katrineholm. De små husen, den lokala affären, till och med innevånarna som jag alltid tyckt var tämligen tråkiga. Jag berättade det för min fru som förstod mig. Sedan frågade jag om hon inte skulle längta efter sitt hemland på samma sätt, men hon sa bara att jag får fråga om trettio år. 

Men det var inte helt enkelt att byta jobb för min fru. Jag jobbade vid det laget hemifrån. Jag skulle kunna flytta vilken dag som helst.

Det var svårare för min fru att ändra karriär. Hon var mitt uppe i karriären. Det gick bra för henne. Hon började leta jobb i Sverige. Jag uttryckte min önskan att flytta till Katrineholmsområdet och min fru hade absolut inget emot det. Det visade sig vara riktigt lätt att hitta arbete i närheten trots att min fru inte talade svenska. Experter på regnskogssystem hade lättare än jag trodde att hitta jobb i Sverige. 

Väl i min hemstad började jag lägga märke till småsaker jag inte sett förut.

Den var vacker. Innevånarna var blyga och ganska tråkiga. De enda som tog sig en öl mitt på dagen var alkoholisterna. Min frus karriär gick spikrakt. 

Jag hade några vänner i staden som jag snabbt fick upp bekantskapen med igen. Jag hade lärt mig spela gitarr i Skottland och startade ett band med kompisarna. Det visade sig att det knappt fanns live-underhållning i staden så vi var välkomna. Vad som förvånade mig var att allting gick så lätt. Det kom bekanta från fjärran som hälsade på därhemma. Min fru älskade Sverige och fick ge ut en faktabok i sitt specialistämne. 

Läsare av livsskildringar väntar ofta på vändpunkten. Ja, en modern läsare förväntar sig lite spänning. Tröttnade inte frun på att bo i en håla? 

Nej, nej, jag kan på dessa punkter försäkra läsaren om att inget sådant hände. Frun pendlar till en storstad tämligen ofta. Vi köpte ett nytt hus i naturen och ägnar helgerna åt att vandra i naturen, pyssla om varandra, gå på picknick. Jag har nyligen skaffat en vespa då min fru förbjöd mig att köpa motorcykel. För farligt, sa hon bestämt.  

Jan-Åke (gästbloggare)

Jan-Åke har arbetat som engelsk översättare sedan 1968 och ägnar också mycket tid åt målning, sina fruktträd och husdjur.