Picture
Här är en lista över svenska nyord som vi sett och hört i olika sammanhang. Vissa av orden känns fiffiga eller logiska och andra rätt absurda. De är roliga hur som helst.brännskräp: har med sopsortering att göra, brännbart skräp.

framåtlutad: energisk, stark

fröbomba: olovlig plantering 

gågging: snabb gångform

internaut: internetanvändare (från franskan)

kawaii: näpen modestil

klimatkorkat: tvärtemot klimatsmart

könskonträr: tänk ungefär ”A Boy Named Sue”

möbelhund: en hjulförsedd skiva som används vid möbelflyttning

novellix: en liten bok

otörstig: mätt på dryck

sprita: tvätta sig med handsprit


 


Comments

Anna Nilson
25/10/2012 09:13

Spännande ord. Det finns många ord som skapas nu. Vi lever i en otrolig tid, dynamisk och utvecklande. Lite av en guldålder, tack vare globaliseringen.

Reply
Jenny
25/10/2012 11:47

Hej Anna! Tack för att du läste posten. Många ord tillkommer.

MVH

Jenny
(Uppsala Translations)

Reply
Karin
14/02/2013 12:03

Hej!
Jag är väldigt intresserad av i vilket sammanhang ni hittat internaut i en svensk text!? Jag håller nämligen på att översätta en text och har stött på ordet på spanska men kan inte hitta det ordet på svenska någonstans. Det närmsta jag kommer är som ni skriver internetanvändare, men jag tycker själv att det hade kunnat fungera med internaut. Men är det ingen vedertagen benämning fungerar det ju inte...Är därför som sagt mycket nyfiken på vad ni grundar detta på, alltså att det skulle vara ett nyord i svenskan.

Tusen tack på förhand!
Hälsn. Karin

Reply
James
18/02/2013 09:39

Hej Karin!

Tack så mycket för din kommentar. Ordet internaut är nog inte så vedertaget. Jag var osäker på om jag skulle ta med det här. Jag har hört många använda det muntligt. Men jag har stött på ordet i skrift, i bland annat Språktidningen och ett antal svenska bloggar. I till exempel norskan tycks internaut vara vanligare.

MVH

James

Reply
Karin
21/04/2013 12:55

Tack för ditt svar! Intressant med norskan. Jag stöter på det lite då och då i mitt arbete, att de verkar ligga steget före oss...Men det är bara en högst personlig iakttagelse!
Mvh
Karin

ReplyLeave a Reply